donderdag 6 maart 2014

Het Krim conflict

Voor de mensuh een extra gratis stukje duiding. kunt u ook weer meepraten bij de koffiecorner en/of op verjaardagen.

Watskeburt?


Na het niet ondertekenen van een soort van samenwerkingsverdrag met de EU (onder druk van rusland), besloten de mensen de straat op te gaan. De president, yanukovich, wegens het plunderen van 's lands schatkisten altijd op zoek naar geld waarvandaan ook, kreeg de situatie steeds minder onder controle wegens halfslachig optreden. Uiteindelijk werd besloten om het vuur te openen op de demonstranten waardoor de vlam in de pan sloeg en uteindelijk de president gevlucht is naar rusland, samen met wat corrupte vrindjes. Het parlement heeft daarop besloten de macht over te nemen en een interim regering op te zetten (aftreden president is zonder handtekening van dezelfde president dus juridisch niet echt rechtsgeldig). Helaas mensen, dit is geen schone revolutie waarin zielige mensjes tegen een gemene dictator in opstand komen zodat je dat lekker makkelijk in de krant kan opschrijven, er zitten veel meer kanten aan het verhaal. Ten eerste zijn een deel van de demonstranten gewoon fascistische jodenhatende knokploegen zoals die wel meer in oost europa rondlopen (Jobbik in hongarije, voetbal Hooligans in polen, Gouden dageraad in griekenland). De rood/zwarte vlag die er bij de demonstraties gezwaaid wordt is de vlag van Bandera die in de 2e wereldoorlog vocht voor een onafhankelijk ukraine en daarbij zowel Polen, Joden als Russen over de kling heeft gejaagd. niet echt een symbook van eenheid en nobel verzet zeg maar. Daarnaast is een deel van de politiek leiders van de demonstranten (Timoschenko en de huidige interim president) net zo erg corrupt als de vorige en die zin geen verbetering. Hoewel het een kleiner deel van de demonstranten is/was, is de zorg van Rusland wel reeel dat er wat onfrisse elementen bij de opstand betrokken zijn (alleen gelukkig niet de meerderheid). De tegendemonstraties worden deels georganiseerd vanuit Rusland en bevatten minstens even zoveel onfrisse elementen.

In het algemeen kan men wel stellen dat de oekrainse bevolking klaar is met de corruptie en willekeur onder yanukovich en de protesten gegroeid zijn tot een volksbeweging. Als er gesproken wordt over ' meer europa'  wordt er vooral dat bedoelt (minder corruptie, rechtsvaardige rechtsgang, meer handel met europa) en niet gelijk lid worden van de EU. De zorgen vanuit het oosten van het land zijn zeer reeel en vooral gevoeld in de portomonnee daar de handel met Rusland in het geding komt. Ukraine heeft een unieke positie (en even zo vele unike probelemen) tussen de EU en Rusland en zou zelf uit moeten zoeken wat het beste pad is voor hen.

Rusland


Waar ik me dus gigantisch aan stoor is de ongekend gekleurde berichtgeving over rusland als de grote gemene agressor en de heilige EU en de VS die altijd zo lief en bereidwillig te hulp schieten. Ja, Rusland gaat hier zijn boekje wat/ veel/ gigantisch te buiten. edoch, 25 jaar geleden was ukraine nog hetzelfde land en er wonen nog miljoenen russen. Buiten dat hebben ze er een marine basis en erg nauwe economische banden met vooral het oosten van ukraine. Het is dus niet zo dat ze er helemaal niets te zoeken hebben (Amerika bombaardeert bij wijze van spreken een half land als er een keer een Amerikaan wordt gedood). Overigens is 73% van de russen tegen ingrijpen op wat voor een manier dan ook in ukraine. Helaas hebben die nog nooit wat te zeggen gehad in rusland dus dat telt niet echt. Echter Rusland als land voelt zich wel getergd en niet serieus genomen als altijd buiten hen om beslissingen genomen worden die ook russische belangen aangaan. Zie ook Kosovo, servie, libie, irak, en syrie. Nu gebeuren er zorgelijke zaken in een gebied wat vroeger bekend stond als ' klein Rusland' en wat feitelijk de achtertuin van Rusland is.

Putin


Om de inval van de Krim te begrijpen is het toch wel handig om de denkwijze van de heer Vladimir P. en zijn companen even te volgen. 1. Uiteenvallen Sovjet unie was de grootste tragedie van de 21ste eeuw. 2. Rusland heeft al haar status en macht in de wereld daardoor verloren en wordt niet meer serieus genomen. 3. nog steeds probeert de VS altijd Rusland op wat voor een manier dan ook dwars te zitten . 4. bovendien is het westen hypocriet en meet met 2 maten. 5. het is mooi geweest, we laten ons de kaas niet meer van het brood eten. 6. we grijpen in, in onze achtertuin.
Dit is even wat kort gechargeerd de logica achter het ingrijpen. Het clubje rond Putin zijn allemaal wat paranoia achtige sovjet adepten. Zij denken dus echt dat de VS op alle manier Rusland probeert te pakken te krijgen (en in sommige gevallen is dat ook zo). Bovendien is de EU (het decadente westen) al opgeschoven tot aan de grenzen van Rusland en is Ukraine echt een ' hier en niet verder' voor putin. in deze denkwijze zijn de westerse waarden gewoon een ideologie en manier om op te rukken richting rusland. Dus als er berichten binnenkomen van extreemrechtse knokploegen, een juichende van Balen en andere westerse politici op het plein in Ukraine is de optelsom snel gemaakt: ' Het westen' is bezig op te rukken richting Rusland en moet gestopt worden. Zie daar de redenering en het waarom. Sinds Putin vooral omringt wordt door allerlei jaknikkers kun je je afvragen of de informatie die hij krigt accuraat is, of dat die wat gepeperd gepresenteerd wordt.

De EU & de VS

De VS hebben voorlopig helemaal niets te zoeken in Ukraine en mogen zich er helegaar niet mee bemoeien. Rusland vindt de VS eerst en vooral hypocriet que buitenlands beleid en daarin hebben ze, vind ik, een erg goed punt. Als Rusland iets in Amerika's achtertuin doet (Cuba 1961) is het bijna een nuclaire oorlog maar de VS mag vrijelijk zich lekker bemoeien met achtertuin van Rusland? Bovendien het brengen van ' democratie' gaat de VS de laatste tijd lekker af (zie: Vietnam, Afghanistan, Irak, Libie en Syrie). Als John Kerry zegt dat" een land moet niet onder valse voorwendselen een ander land binnenvallen" is dat gewoon regelrechte komedie (Irak 2003 iemand?). De VS doet er goed aan zich gewoon koest te houden en gewoon te accepteren dat niet iedereen van de mondiale politieagent gediend is.

Dan de EU, nog zo'n clubje amechtigen. De EU moet zich lekker bezig houden met rechte komkommers en kromme bananen en voor de rest niets. Al die politici die zich op het Kievse podium een orgasme van zelfgenoegzaamheid bezorgen horen we op het moment wat minder (Waar zit je van Balen & Verhofstad?). Er worden valse beloftes gedaan aan de bevolking van ukraine die de EU nooit kan waarmaken. De illusie wordt gewekt dat Ukraine morgen zo, hop, bij de EU kan maar de werkelijkheid is dat dit in nog geen 30 jaar gaat gebeuren. in het beste geval ontstaat er een soort samenwerkingsverband maar al die politici hebben weer eens voor hun beurt gesproken met ' wij hebben gewonnen' . De relevantie van de EU op buitenlandse politiek is hiermee ook definitief klaar. vergaderen op maandag omdat er in het weekend niet gewerkt wordt? Hevig ontstemd worden, ernstig bezorgd zijn, en sterk veroordelen? zo, dat zal ze leren die gemene Russen. Feit is dat de EU en al haar landen al lang haar scrotum alsmede den testikelen ingeleverd heeft door alle bezuinigingen op defensie en vooral heel erg druk zijn met allerlei irrelevante zaken. Als er een keer echt opgetreden moet worden dan staat de EU met lege handen en mooie woorden (die overigens weining indruk maken). Bovendien is ook de EU lekker hypocriet als het gaat over Rusland. Er worden wat quasi veroordelingen geuit maar Duitsland krijgt nog steeds gas van Rusland, Engeland nog steeds geld in Londonistan en oligarchenkinderen op de kostscholen, Frankrijk verkoopt nog steeds oorlogschepen en in Nederland worden nog steeds brievenbusfirma's opgezet door corrupte Russen. Zolang er geen sancties worden opgelegd die echt pijn gaan doen (voor alle partijen) murmelt de EU wat verder en verliest steeds meer aan relevantie. De vraag is natuurlijk waarom Ukraine daar uberhaupt lid van zou willen woorden, van zo'n clubje met laffe, hypocrite, zelfgenoegzame politici die kwistig met valse beloftes rondstrooien. U ziet, mijn vertrouwen in de EU als bindende dan wel helende partij in dit conflict is niet bijzonder groot en dat is vooral gestaafd door daden van diezelfde politici.

Hoe nu verder?


Er is waarschijnlijk geen oplossing te bedenken waar alle partijen blij van worden. Bovendien is het heel lastig om het motief achter de Krim invasie te achterhalen. Is het landjepik, bescherming van Rusland tegen het oprukkende westen of is het een drukmiddel om het beste resultaat voor Rusland uit de nieuwe regering te halen? Zodra ik daar meer over weet dan horen jullie het. Bovendien heb ik daarvoor wat meer wodka nodig.

Groet vanaf des vijandsch' kant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten