zondag 26 mei 2013

Vissen vangen

We hebben er weer eentje te pakken, een pareltje uit de rijke Russische popcultuur. Was eerder op dit blog een mix tussen sovjet pop enNeerlandsch DJ talent te ontwaren, deze keer is het een puur Russische bijdrage.

Maak kennis met de band Leningrad, vernoemd naar de stad Leningrad, nu bekend onder de oorspronkelijke naam St. Petersburg (de stad niet de band). Het is een soort aanstekelijke mix (de band, niet de stad) tussen Ska, big band en andere wazige invloeden. In deze dartele bijdrage zingen ze over de vangst van hun dromen, dat geen schubkarper blijkt te zijn maar een vrouwelijke schone.

Het eerste wat opvalt is de ongekend rauwe stem van de leadzanger Sergei “Shun” Shurov. Als een ongekend robuuste kracht der natuur raspt hij boven alle andere elementen van het ensemble uit. Ongepolijst als het Russische land zelf en met een kracht die de Russische ziel weerspiegelt.

De rest van het orkest bestaat verder uit een aantal lieden in nautisch tenue. In Rusland is het shirt wat alle leden dragen onderdeel van het tenue tijdens dienstplicht en dus een veel voorkomend item in de garderobe van de Russische man. Daarnaast natuurlijk de verplichte ushanka (bontmuts) en matrozenpet en de aankleding voor een nummer over vissen is compleet.

In het Nederlands klinkt een nummer over gevangen vissen en de vergelijking met de vangst van je leven wat minder romantisch maar in het Russisch staat het nummer als een huis.

Uiteraard kan een blond meisje in een dwarsdoorsnee van Rusland niet ontbreken, en dit specimen speelt de rol met verve. Dat de dame niet echt kan dansen is haar vergeven, een jurkje met streepjes, blond haar en prachtige benen zijn daar wellicht debet aan.


Kortom, dit nummer weerspiegelt alle elementen die Rusland leuk maken; rauw, ongepolijst, vol energie, poëtische romantiek, vreugde, een vleugje gestoordheid en een schone dame. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten