maandag 5 oktober 2009

Volgograd Update deel 2

In plaats van wat wazige berichten over politieke situaties hierbij weer is eens een keer een bericht over de situatie ter plaatse, in Volgograd wel te verstaan.

Allereerst natuurlijk de Russische taal. Is het moeilijk? Nou nee niet moeilijker dan een andere taal om te leren maar het Russisch heeft wel een aantal eigenaardigheden. Makkelijk is dat ze een aantal stopwoorden gebruiken in bijna elke zin. Dus als je die weet dan ben je al halverwege. Verder worden er ook bij geen verbindingswoorden gebruikt. Zeg je in het Nederlands bijvoorbeeld: “hier is het” zeggen de russen alleen: “hier”. Het lastige in het Russisch dat met verandering van plaats het hele woord veranderd. Er zijn 6 vormen dus kan een woord ook zes andere klanken hebben. Daarnaast houden de Russen ervan om variaties op woorden te maken. Zo zijn er een aantal woorden voor het woord “mama”!

Wat is er in de afgelopen tijd zo al gebeurd?

Er is een dag geen water geweest omdat de waterleiding in het district afgesloten was. De dag doorgekomen met teiltjes water.

Een middag geen electriciteit op de universiteit, waardoor er geen les was.

Ben een weekend naar een Russisch dorp geweest. In de middle of de steppe ergens op 6 uur rijden van Volgograd. Compleet andere wereld. Geen stromend noch warm water. De Wc is een gat in de grond, met een hok er omheen en de douche is de fameuze Russische Banya. De banya is zowel sauna als washok. Binnen is het immer behaaglijk warm. Verder word je helemaal volgestouwd met eten, zo uit eigen tuin. Een Reis naar zo’n Russisch dorp is een reis terug in de tijd, waar de paard en wagens je inhalen op de zandweg en waar babushka’s terugverlangen naar de goede oude communistische tijd.

Verder nog een beetje de bezienswaardigheden van Volgograd afgelopen. Daarover volgende keer meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten