maandag 5 oktober 2009

De Russische keuken

het Russische/ Ukrainse voedsel (hier gemakshalve even over een kam scherend, waarbij ik waarschijnlijk een doodzonde bega) is waarschijnlijk vooral bekend van borsch en verder wat zwaarder wintervoedsel met veel knollen en kolen. Vandaar dat ik het tijd vond om wat onderricht te geven in de geneugten ( en soms wat minder genoeglijke) van de Russische gerechten.

Russian Style BBQ
Men neme een aantal lange schaslisk staven,niet van die kinderachtige dingetjes van 30cm maar van een meter lang, men zorge ervoor dat er een vuurtje knispert, danwel genoegzaam gloeit en men bereide vlees. Het staat vrij om te kiezen uit het assortiment lams, varkens, rund of – kippenvlees. Men marineert het vlees zodat er vanbuiten en smakelijk korstje ontstaat dat samen met het vlees een prachtige samenwerking van smaken aangaat. Verder dient men er tevens zorg voor te dragen dat er een aantal aubergines, tomaten en paprika’s gegrillt worden, tezamen met het vlees. Bij het opdienen mag alles van de staven gehaald worden, op schalen gedrapeerd worden en gegarneerd worden met uiringen, dille, koriander en peterselie, uiteraard alles vers. Aldus kan met genieten van een uiterst gezonde maaltijd, uiterst smakelijk en zeer zeker een goede toast met wodka waard!

Okroshka
Dit is een zomerse soep die koud gegeten dient te worden. Qua smaak lijkt het een beetje op yogurt/ komkommersoep maar alleen de laatste is aanwezig. De basis is Kefir, een soort zure melk of kvas, een soort alcoholloos bier. Verder zit er in de soep dille, rode ui, en stukjes vlees, meestal rund. Bijzonder verfrissend en met brood een complete maaltijd.

Plov
Eigenlijk een gerecht uit Oezbekistan maar omdat dit land vroeger ook tot de USSR behoorde is dit gerecht algemeen bekend in deze contreien. In de basis is het een rijstschotel met lamsvlees. Verder zijn aanwezig nog tallloze andere ingrediënten, kruiden en specerijen. Ik heb vaak plov gegeten maar de lekkerste blijft toch de huisgemaakte waar ik het genoegen heb gehad deze een keer te mogen proeven. De hele dag staat er een pan te pruttelen op het vuur en af en toe worden er wat ingrediënten ingegooid. Het lamsvlees in die plov was bijzonder jong en zo mals dat je het van het bot af kon blazen. Alle smaken hadden zich vermengt met elkaar en die avond was zo een avond waar je nog lang aan terug denkt, zowel qua smaak als totale beleving en die hooguit eens in de zoveel keer voorkomt (alhoewel we de dag ervoor ook al een Russian style BBQ hadden gehad wat dezelfde sensatie teweegbracht)

Lachman
Lachman is een Tataarse (oorspronkelijke inwoners van de Krim met Turkse wortels), soep. Het is een heldere soep met een soort van spaghetti, rundvlees, wortel, aardappel en kruiden. Ook weer een maaltijdsoep, bijzonder smakelijk. Het tataarse brood dat erbij wordt geserveerd is heel licht zoet en past er bijzonder goed bij.

Kip Kiev
Misschien wel het nationale gerecht van Ukraine. Het is een gepaneerd stuk kipfilet, opgerold, gevuld met boter en gebakken/ gefrituurd. De kip is erg lekker als die warm is en goed gebakken. Helaas heb ik het ook meegemaakt dat de kip kiev een zinloze dood was gestorven en een vormloos hoopje substantie op mijn bord was geworden.

Pielmeni
Dit gerecht is wellicht bekend voor wie wel is in Polen is geweest. Pielmeni zijn gevulde deegflapjes, waarbij de vulling van alles kan zijn van vlees, groente, aardappels tot fruit. Mijn persoonlijke favoriet is vulling van champignons en kaas. Ik heb me laten vertellen dat dit het ultieme Russische studentenvoedsel is, samen met wodka uiteraard. Het is namelijk kant en klaar te koop en je hoeft het alleen nog te koken. Wordt opgediend met mayonaise of zure room.

Tot zover deze korte ontdekkingsreis door de Russische keuken. In de toekomst zal ik nog enkele gerechten en misschien wel recepten (bij voldoende belangstelling uiteraard) posten.

1 opmerking:

  1. Martin en Adelien6 oktober 2009 om 22:51

    Hoi Rus,
    Wij hoorden dat je het aardig naar je zin hebt, en zo te lezen heb je dat ook.
    Maar..hoe gaat het met de studie?
    Hier in Bennekom alles prima hoor, binnenkort heerlijk op vakantie naar Egypte!

    He, we spreken elkaar

    Herfstgroeten van Martin en Adelien

    BeantwoordenVerwijderen