zondag 20 september 2009

politiek in Ukraïne

Over politiek discussiëren in Ukraïne is zoveel leuker dan in Nederland! Gaat het in Nederland vooral over de virtuele zetelwinst van de PVV ten opzichte van de VVD of de vraag of een ambtenaar meer mag verdienen dan de balkenende-norm, in Ukraïne gaat het er iets anders aan toe.

Eerst even een korte introductie en uitleg: Ukraïne is een bijzonder groot land maar politiek is het op te delen in het oosten en westen. Het westen is meer op het Europa gericht en wil eigenlijk zo snel mogelijk lid worden van de NAVO en de EU. Bolwerken zijn Lviv en Kiev (wat huns inziens beter kan worden geschreven als Kyiv). Dit is ook de regio waar ze Ukraïns praten in plaats van Russisch. Politiek worden ze vertegenwoordigd door Viktor Yuschenko (die met dat gehavende gezicht, veroorzaakt door vergiftiging) en Yulia Timochenko (de vrouw met de blonde vlecht, de ‘iron lady’ van Ukraïne).

Het Oosten is veel meer op Rusland gericht en moet niets hebben van de vrijerij van de huidige regering (Yuschenko en Timochenko dus) met het westen. Ze zijn bang dat de relatie met Rusland hierdoor verslechtert. In het oosten praten ze Russisch, zijn er veel familiebanden over en weer met Russen en deze regio was in Sovjettijd het hart van de industrie. De voorman van deze regio is Yanukovich, een (voormalig) communist, al praten ze in het oosten liever over een ‘socialist’.

Dat zijn in het kort de verhoudingen (al heb je pagina’s nodig om alle facetten te beschrijven).

Als je in het westen met iemand over politiek praat, spuugt hij of zij al gauw zijn gal over de Russen die zich veel te veel met de Ukraïnse politiek bemoeien en deze met alle macht proberen te beïnvloeden. Yanokovich is een ‘vuile’ communist die het land weer terug naar de oude corrupte tijden wil brengen en die eigenlijk het liefst gewoon weer wil zorgen dat Ukraïne een provincie van Rusland wordt.

In het oosten (waar ik iets meer mensen gesproken heb dus vandaar dat dit stukje iets langer is) zijn ze op z’n minst niet al te positief over het tandem Yuchenko/ Timochenko. Yuchenko bijvoorbeeld, is een marionet die Ukraïne aan het westen wil verkopen of weg geven (waarom? Vanwege onze rijkdom en onze grondstoffen!). De vrouw van Yuchenko is in het echt een Amerikaanse spion en men wist er nog bij te vertellen dat het huwelijk gearrangeerd was door (uiteraard) de Amerikanen. Timochenko is naast premier ook vooral beoefenaar van het oudste beroep van de wereld (schijnbaar een groot multitask talent die vrouw!). beide zijn zo corrupt zoals in de geschiedenis nog niet is voorgekomen en verkwanselen de kostbare relatie met Rusland. Het liefst zouden de mensen in het oosten van Ukraïne zicht afscheiden van het westen en terugvluchten in de veilige moederschoot van Rusland. Want dat is een sterk land en daar heb je veel meer aan dan dat gevrij met het westen.

De vraag is natuurlijk: wie heeft er gelijk? Het is een bijzonder gecompliceerde verhouding (zowel onderling als die tussen Rusland en Ukraïne) die meer vragen oproept dan beantwoord maar ik zou zeggen dat in beide kanten een klein beetje waarheid schuilt. In ieder geval kun je menig interessante, onderhoudende, humoristische en onwaarschijnlijke avond hebben als je in een van de twee kampen over politiek begint en het leuke is, het verveelt nooit!

Overigens gingen alle argumenten vergezeld van een hoeveelheid krachtermen waar ik ongeveer 43 pagina’s voor nodig gehad zou hebben om die allemaal weer te geven maar die ik de beschaafde lezer wil onthouden. De onbeschaafde lezer die toch geïnteresseerd is wil ik de mogelijkheid niet onthouden. Maak 190.843.466 Zimbabwaanse Shilling over naar mijn bankrekening op de Kanaaleilanden en er zal een kopij opgestuurd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten