woensdag 13 mei 2009

VVADW testrapport Franziskaner Weissbier


Onderwerp: Franziskaner Weissbier

Verpakking en uiterlijk: een halve liter ouderwets uitziend bier, gebrouwen volgens het Deutsche Rheinheitsgebot van 1518. Het etiket laat een monnik zien die zijn eigen brouwsel proeft en in tevredenheid een glimlach niet kan onderdrukken.

Smaak en ervaring: Een stukje huisvlijt van enkele ascetische monniken van de Fransiskaner orde die ergens weggestopt zijn in een klooster in de bossen rond München. Naast het opzeggen van weesgroetjes zijn deze monniken vooral bezig met het bereiden van uitstekend witbier. Het kleine klooster herbergt duizenden jaren aan ervaring en elke monnik heeft zijn eigen taak. Van het oogsten van de hop, of het halen van zuiver bronwater uit de uitlopers van de Alpen. Soms kan het zijn dat er een stukje pij in het brouwsel valt maar dit voegt alleen maar meer smaak toe. Maar wat voor een brouwsel maken deze Fransiskaner monniken dan? Donkergeel, neigend naar goudblond bier, met een stevige schuimkraag en dartele bubbeltjes. De smaak is vol en rijp, met een frisse afdronk. Een weinig romig, met een fris zuurtje. Kortom een uitstekend stukje werk vanuit het klooster. Ideaal om te drinken op een warme zomeravond, of bij een goed boek.

Verzadigingspunt: het Franciskaner witbier wordt verkocht per 6 en het is een uitstekend idee om dit bier per 6 te drinken. 3 liter nuttigen van dit kostelijke vocht zorgt ervoor dat de asceten in de Münchener bergen wat te doen hebben en daarnaast geeft het de consument een zeer sterke sympathie voor de Fransiskaner orde.

Rapportcijfer: 8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten