maandag 7 december 2009

Borsj


Borsj of borsch is dé nationale soep van Rusland, hoewel het oorspronkelijke recept uit Ukraïne komt. Uiteraard is het Russische antwoord hierop dat het hier wel om een specifiek Russisch recept gaat en wel degelijk om een Russische soep gaat, waarmee de eer weer is gered. De soep is het nationale levenselixer en elke moeder en oma heeft uiteraard haar eigen beste recept.

Maar wat precies is deze soep en wat voor heerlijkheden gaan er allemaal in (uiteraard buiten alle geheime toevoegingen waar ik geen weet van heb)?

Eigenlijk is het allemaal betrekkelijk eenvoudig. Alle knolgroenten en ander soortig onder de grond groeiende levensvormen worden geoogst en bij elkaar in een pan gesmeten. Als bovengrondse exoot mogen de groene kool en enkele kruiden zich tevens verheugen in een uitverkiezing voor deze soep der soepen. Ten slotte wordt er nog een gedeelte van een voormalige grazer of andersoortig vierpotig gedomesticeerd dier aan toegevoegd.

Aldus zijn de ingrediënten als volgt: bieten, wortels, uien, knoflook, aardappels, groene kool en een stuk vlees. Kruiden naar keuze. Bereiding is kinderlijk eenvoudig. Rasp alles, behalve uiteraard het vlees en smijt, dan wel werp alles sierlijk in een pan met water en laat het geheel een uur inkoken (voor de smaak eventueel nog wat tomatenpasta toevoegen). Aan het eind het vlees van het bot halen en in kleine stukjes snijden en terug in de pan deponeren (het vlees dus, niet het bot).

Serveren met een flinke lepel zure room en eten met brood (liefst zo donker en droog mogelijk).

Eet smakelijk!

1 opmerking: