woensdag 25 november 2009

Volgograd update deel 5

De afgelopen weken ging alles hier weer crescendo. Zeer wonderlijk is dat er zelfs een systeem zich begint te ontwikkelen. Zo zijn er de maandelijkse overstromingen in onze badkamer (“ja we hebben het probleem deze keer echt verholpen hoor!”), de wekelijkse controles (voor meubilair voor het niet hebben van elektrische apparaten, voor het wel hebben van ramen en nog wat andere wazige zaken) en de dagelijkse vooruitgang in de Russische taal. Grammaticaal gaan de zaken nu ook beter en ik kan toch elke maand wel concluderen dat er nog steeds vooruitgang in zit en dat het praten makkelijker wordt.

Verder de afgelopen periode een hoop interculturele cohesie mogen meemaken. Zo is er Amerikaans Halloween gevierd, Japans Sushi leren maken (door een Chinees), Italiaans pizza leren bakken met een Poolse twist, een staatsbezoek gebracht aan de Republiek Kalmukkië (lees het verslag verderop) en komend weekend staat een bezoek aan de Ukraïne gepland.

Update over het weer: de 4e en 5e regenbui zijn eindelijk een feit geworden, voor de rest is het ofwel geheel bewolkt of zeer zonnig met een temperatuur van rond de 5 graden. De winter is wel in aantocht maar laat nog even op zich wachten.

Verder nog wat berichten in het kader van jolijt met vlijt:

-Humor in communistische tijden: Communisme, socialisme en kapitalisme zitten aan een tafel te praten over van alles en nog wat. Plots zegt socialisme: “ik ben zo terug, even wat te eten halen”. Na een tijdje komt hij terug met een worst. “het duurde erg lang, want ik moest in de rij staan voor die worst”, zij hij. Dus kapitalisme vraagt: “wat is een rij”?, waarop communisme vraagt: “wat is een worst”?

-Stalin, Krutchev en Brezhnev zitten samen in een trein. Als deze plotseling stopt en de bemanning komt uitleggen dat het om een technisch defect gaat laat Stalin de gehele bemanning fusilleren. Maar daar gaat de trein niet van rijden, dus heeft Kruchev de oplossing, hij rehabiliteert de zojuist afgeschoten bemaninning maar ook daar gaat de trein niet van rijden. Dan heeft Brezhnev de ultieme oplossing: hij doet alle gordijnen van de trein dicht en doet net of de trein rijd, probleem opgelost!

-Rusland heeft twee problemen en dat zijn wegen en gekken!
(in het Russisch zijn de woorden weg (daroge) en gek (durak) bijna hetzelfde)

-Rusland heeft geen wegen, alleen richtingen!

-Rusland is niet te begrijpen alleen te geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten