donderdag 23 juli 2009

Oostenrijk, Slovakije en hongarije

Hoewel oorspronkelijk niet op de route maar ingelast op basis van wat details (minieme details als een paspoort). Daarnaast heb ik een rendez-vous met de CEO van EWDR, om nog wat onopgehelderde zaken op te helderen. Een kort verslag van wat Oostenrijkse steden langs de route, wat uiteindelijk uitmond in een verslag van de eerste 2 weken van de reis, waarbij het grootste gedeelte in Oostenrijk heeft plaatsgevonden.

Salzburg

Prachtige stad die romantiek, barok en grandeur ademt. Mooi om te zien is bijvoorbeeld dat de uithangborden voor bijvoorbeeld McDonalds alleen in klassiek model mogen. Aldus creeer je een prachtige winkelstraat met uitzonderlijk mooie uithangborden. Salzburg is tevens de stad waar ik het kortste campingbezoek ever heb mogen ervaren, 2 minuten. De reden hiervoor is het ietwat doldriest de camping oprijden van mijn, overigens zeer gewaarde, reisgenoot van Puffelen.

Wenen

Prachtige stad die romantiek, barok en grandeur ademt, maar dan in overtreffende trap. Alles tot in de puntjes gerestaureerd en superschoon. De gouden dubbelkoppige adelaars vliegen je om de oren als bewijs van de macht van het vroegere rijk Oostenrijk-Hongarije. Schonbrunn was vroeger de doorzonwoning van Frans Joseph en de welbekende Sissi. Alleen al om de oprijlaan over te komen moet je een halve marathon afleggen. Leuk tuintje ook, wat aan de kleine kant, met slechts een doolhof, eigen dierentuin en wat bloemenperkjes, maar zeer redelijk onderhouden. Zeer aardig stadhuis ook en de kerken zijn zonder uitzondering versierd met goud, engelen, tierlantijnen, fresco’s en hier en daar een skelet met een Sinterklaasmuts op. Ook de musea zijn echte paleizen voor het volk geworden. Mijn favoriet het natuurhistorische museum voorop maar ook bijvoorbeeld een museum voor de schone kunsten of het barokmuseum. Onder mijn reisgenoten waren de meningen verdeeld over het Haydn museum variërend van het slechtste museum ooit, tot afgoderij. Wenen is voor mij, op dit moment, een van de mooiste steden van Europa maar dat komt mede omdat we (gedwongen) ruim de tijd hadden om de stad te bekijken.

Abdij van Melk

Wat mij betreft de apotheose van barok in Oostenrijk. Prachtig gerestaureerde abdij met op elke vierkante centimeter versieringen. De monniken die hier leven, hebben een zeer comfortabel leven. Een beetje wijn brouwen van de druiven van eigen wijngaarden, een beetje boekjes lezen uit de 100.000 boeken tellende bibliotheek en een beetje engeltjes afstoffen in de abdij zelf. Moet er bij vermeld worden dat het afstoffen een redelijke dagtaak is omdat er dus zeer veel versieringen in de kerk hangen. Goud, juwelen, houtversieringen, muurschilderingen, fresco’s en marmer, werkelijk overal spat de barok je tegemoet.

Bratislava

Hoewel het een hoofdstad is (van Slovakije dus) doet het eerder aan als een rustig provincie stadje aan dan als het centrum van het land. Zeker in vergelijking tot de andere grote hoofdsteden in de buurt zoals Wenen en Budapest valt Bratislava een beetje weg. Toch is het best een aardig stadje om doorheen te lopen en hebben ze er alleraardigst bier.

Budapest.

Ook weer een zeer mooie stad en de eeuwige rivaal van Wenen. Dat is ook goed te zien aan de gebouwen. De meeste zijn gebouwd tussen 1800-1900, in de hoogtijdagen van de stad. Het is een klein beetje kopieergedrag maar toch heeft de stad wel iets eigens. Omdat we weinig tijd hadden hebben we een citytour met een bus en dat is toch niet mijn favoriet. Naast dat je alle bezienswaardigheden er met een noodvaart doorheen jast bezoek je eigenlijk alleen de allerbekendste plekken en dat is best jammer.

Balatonmeer, Hongarije

Na twee weken te zijn rondgereden, of eigenlijk een week staan wachten en voor de rest wat rondrijden is het nu tijd voor een rustpuntje, namelijk het balatonmeer. Een van de grootste meren van Europa. Na mijn eerste twee reisgenoten teruggebracht te hebben naar het vliegveld slijt ik mijn dagen hier met een beetje in het water liggen en proberen Hongaars te begrijpen. Wat overigens onmogelijk is, dus het blijft vooral bij in het water hangen. Prima te doen overigens, aangename temperatuur zowel in het water als op land. Wel heb ik nog de tijd om een studie te doen naar de plaatselijke bevolking.

Overigens zijn er de afgelopen 2 weken 3350 kilometer afgelegd, veel potjes kaart gespeeld, een aantal wodka testen gedaan, de Oostenrijkers van een aanzienlijk aantal schnitzels afgeholpen, een verschrikkelijke regenbui meegemaakt en kort gewacht op een bepaald document.

1 opmerking:

  1. Ha broer, love your writing! Wat een avondturen, waarvan maar een fractie hier staan vermeld volgens mij. Miss je alwel een beetje, talk to you later!

    BeantwoordenVerwijderen