zaterdag 30 mei 2009

Romantische Rijn

Het stuk Rijn tussen Mainz en Koblenz wordt ook wel de romantische Rijn genoemd en eigenlijk het dit het mooiste gedeelte van de Rijn. Hier wordt de Rijn ingesloten door heuvels, die op de flanken begroeid zijn met wijnranken. Het zijn liefelijke heuvels, begroeid met uitbundig groen en altijd met een kasteel op de achtergrond. Lieve kleine dorpjes met oude vakwerkhuizen en een barokke kerk in het centrum complementeren het geheel. Dit is het gebied waar de stoere verhalen over ridders vandaan komen, waar je begint te geloven dat sprookjes nog bestaan en waar je verwacht dat er zo een eenhoorn uit het bos komt rennen. De dorpjes langs de rivier hebben allemaal prachtige namen zoals Rheindiebach, Trechtingshausen en Eltville. Aan elke burcht en kasteel hangt een spannend verhaal of een legende vast. Ik zal een korte beschrijving geven van verschillende plaatsen langs de Romantische Rijn. 

Mainz is een mooie romantische stad waar de huizen in het centrum beschilderd zijn met allerlei motieven. Combineer dat met de pastelkleuren en je waant je ergens in 1800. kraampjes met zoete deegwaren complementeren het geheel. Op de achtergrond is altijd de rode dom aanwezig. Voor de liefhebbers is er een cocktailbar die tot 8 uur ’s ochtends geopend is. 

Rüdesheim is mijns inziens een te toeristisch plaatsje. Het is te gemaakt, te nep en te veel op toeristen gericht. Er zijn teveel souvenirshops die allemaal hetzelfde verkopen, teveel wijnhuizen waar de wijn te duur verkocht wordt en er zijn teveel restaurants die allemaal dezelfde schnitzels verkopen voor dezelfde prijs. Het is een mooi plaatsje maar eigenlijk een parodie op wat het zou moeten zijn. Wel mooi is het Niederwalddenkmal, een gedenkteken, of eigenlijk een pompeus overwinningsstandbeeld om de Fransen de ogen uit te steken, opgericht na de oorlog van 1870-1871. De tijd van de Duitse eenwording en waar de Duitsers een trots volkje werden. Het spat dan ook van het gedenkteken af. “ Fur des Deutschen Volkes”. 

Niet zozeer een plaats als wel een belangrijk punt aan de romantische Rijn is de Loreley. Dit is een stijle rots op een plek waar de Rijn een scherpe bocht maakt. Hier is de Rijn het diepst, smalst en stroomt het snelst. Vanwege de vele ongelukken die dit opleverde is dit stukje rots omgeven door legendes. Er zou een zeer schone vrouw op de rots zitten die schippers verleid met haar gezang en waardoor ze niet meer op de rivier letten. Het gegeven of er een schone vrouw op de Loreley zit moet ik nog proefondervindelijk vaststellen en de uitslag volgt later.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten